Trulsamin Home & Crafts

Hem, hus, kaniner, handarbete, familj, studier och allt annat som hör livet till!

Bortglömd

Publicerad 2011-03-28 22:58:39 i Allmänt,

Jag blir lite ledsen när man bestämmer med folk att man ska träffas, man viger hela dagen åt den personen för att man sagt att man ska träffas. Barnen orkar inte med att man träffar flera olika, jag orkar inte med att träffa många olika på en dag, jag är nöjd med en per dag. Men så hör personerna inte ens av sig. Man tjatar lite grann, men får inget egentligt svar... Senast idag hände det, och trots att personen nog har giltig anledning så känns det ändå lite trist då det har hänt mig nu två gånger inom loppet av några dagar. 

Nåja, i morgon kommer en kompis hit, vi ska laga lite mat och snacka lite skit, trevligt med lite sällskap helt klart! 

På onsdag ska jag ner till Lund och leka med barnen i parken. Då hoppas jag på att jag ska få min nya fina Zara trigreen. 

Torsdag och fredag har jag inget inplanerat ännu men man skulle kanske höra med finaste Jenny om jag skulle komma dit och umgås lite!!
Liten sneak peak på nya sjalen:

Bältesmjukare

Publicerad 2011-03-28 22:51:51 i Alster,

Efter en lång diskussion på sjalbarn hurvida man får lov att ändra på detaljer på bilbarnstolar eller inte så har jag sytt klart bältesmjukare. Jag anser att det är rena rama dumheterna att det skulle vara en säkerhetsrisk att inte byta ut detaljer mot orginaldelar. Däremot kan jag anse att man kanske inte ska byta ut det stora överdraget om man inte vet vad man gör.
Mönster: Eget
Tyg: Röda flodhästar från IKEA, Limegrön baksida Ditte från IKEA, Svart kantband från stoff och stil samt rött kardborrband från stoff och stil.

tunika

Publicerad 2011-03-28 22:48:12 i Alster,

Jag har sytt en ny tunika. Den här ska min goda vän Sara ha till sin dotter. 
mönster: Stoff och Stil
Tyg: Lila velour från stoff och Stil

Jag är upptagen!

Publicerad 2011-03-20 17:38:12 i Allmänt,

Jonas gick upp med barnen i morse. Jag kom inte hem förrän klockan var två i natt och kom inte i säng förrän klockan 3 efter att ha varit iväg på tjejmiddag. Vi hade mycket trevligt och satt som vanligt och snackade tills sista bussen hem skulle gå då jag och Alva skyndade iväg. 

Jag fick således sova till 10 i morse då jag vaknade av en arg Elvira som hade tröttnat på att sitta i gåstolen.
Jag masade mig upp, åt upp det sista av brödet som var så gott (fikon och hasselnötter i) Bestämde mig för att det var dags att baka ett nytt bröd, den här gången med dadlar och mandel i. Nu har jag bara massor av torkade aprikoser kvar som ska användas upp. 

Jag ställer mig så ambitiöst och börjar hacka dadlar och mandel, blandar mjölsorter och rör frenetiskt med hjälp av en överentusiastisk snart treåring. Och så ska vi ha i vätska i degen och jag inser att vi verkligen inte har någonting att ha i! Vad hände där? 

Så jag satte mig och började sy bältesmjukare till Alissas bilbarnstol. Det blir Ikeas röda flodhästar på utsidan och Ikeas limegröna Ditte på insidan - Så snygg kombination, jag tror att mitt barn har smak (det är Alissa som valde tyger) Men det är ju så sjukt tråkigt att kantbanda så jag har bara kommit halvvägs. 

Utöver det har jag vikt alla våra vikblöjor, sorterat alla tygblöjor, alla kläder som samlats på hög och dammsugit bort allt skräp runt skötbordet. Dessutom lyckades jag få ett halvfönster putsat - Kors i taket. 

Idag har alltså varit sjukt produktivt och nu ska jag nog ta och städa lite mer, det hade varit så trevligt om man kunde få lite snyggt här hemma någon gång! 

Alissa är för övrigt en gnällis, hon har inte sovit idag och nu börjar energin gå ur henne... 

amningskonst

Publicerad 2011-03-19 14:16:34 i Allmänt,

Någonting som jag skulle vilja ha på mina väggar är konst med mammor som ammar, föräldrar som bär sina barn i sjal och liknande. Titta på de här till exempel: 


Om att amma

Publicerad 2011-03-19 13:29:06 i Allmänt,

Amningshysterin är i full gång och man märker det antagligen inte om man inte är mitt uppe i det. 

När jag födde Alissa var jag fast besluten att jag skulle amma henne, dock hade jag köpt hem ett paket med ersättning bara utifall att amningen inte skulle fungera eller ifall det skulle hända någonting som gjorde att jag inte kunde amma tillfälligt. Amningen kom igång bra och vi behövde aldrig öppna det där paketet och vi gav till slut bort det. Jag ammade Alissa fullt tills hon var 4 månader då vi började med smakisar och sen vid 6 månader slutade jag amma henne till sömns och när hon var 8 månader slutade vi amma helt. 

Elvira däremot ammar jag fortfarande väldigt mycket. Hon är 10 månader och vi har inga planer på att sluta inom det närmaste. Kan jag amma henne tills hon är 2 eller 3 så kommer jag att göra det, jag vill att det ska vara hennes eget val om hon vill fortsätta amma. Det kommer vara en stor sorg när hon slutar amma och självklart så ligger det även egenintresse i att amma henne men jag skulle aldrig tvinga henne att amma om hon inte ville.
Även här har jag ersättning hemma. Det har varit toppen, när jag var magsjuk så kunde Jonas mata henne, när jag var iväg på utbildningshelg kunde hon få ersättning, när jag var sjuk och behövde sova kunde hon få ersättning men det är ingenting som vi använder dagligen eller ens veckovis. Jag vill inte störa amningen mer än vad jag måste. 

Det finns väl ingenting mer tillfredsställande än att kunna föda sitt barn med sin egen kropp, att veta att man räcker till, att man duger, jag hämtar tröst i det när jag känner mig trött och värdelös. Den där ersättningen har stått i mitt skafferi som en trygghet, inte som ett egentligt alternativ. Dessutom är det hemskt bekvämt, man behöver aldrig glömma maten hemma, har man gjort det så behöver man inte leta reda på en butik och köpa mat till barnet, man kan mata det ändå. Och tänk på japan, hur många barn det är där som inte får mat för deras mammor ammar inte och de kan inte få tag på ersättning. Eller i de länder där de inte får tag på rent vatten... Jag är lyckligt lottad som bor i Sverige. 

Rent logiskt kan jag absolut förstå och acceptera att man inte vill amma och framförallt att man inte vill amma så länge. Jag kan se den skuld man kan känna över att ens kropp inte gör som man vill, inte ger barnet vad det behöver men känslomässigt kan jag inte förstå, jag har aldrig upplevt att inte vilja amma och det gör att jag måste lära mig att vara mer ödmjuk inför det hela, jag måste lära mig att förstå, att inte utstråla mina egna känslor inför det hela. Ska jag arbeta som doula måste jag bli mer ödmjuk, måste jag bearbeta, måste låta bli att dömma.

Vi har köpt bil!

Publicerad 2011-03-17 20:45:19 i Allmänt,

Jag har letat bil ett bra tag nu. Pushat lite på Jonas för att vi ska göra det, letat billiga bilar som ändå är shyssta, men det är svårt, man kan hitta lite vad som helst känns det som när man letar på blocket. 

Till slut hittade min pappa en annons på en mazda 626 kombi. Jättefin var den och priset var bra.
Den är från -99 och i slutändan prutade vi ner den lite grann.
Jonas åker och hämtar den i morgon :)
Det känns lite konstigt att vara drivande i ett bilköp när man själv inte har körkort och det inte är jag som ska köpa den ens men vi behöver verkligen en bil och känner jag Jonas rätt så skulle vi annars sluta med en skrothög som inte går igenom första besiktningen och vi kommer inte skaffa den förrän till jul! Nu har vi bil så att vi kan åka till gothcon, vi kan åka till Åhus till Jonas mormor, vi kan åka och bada i sommar och åka ut och hälsa på mina föräldrar utan att behöva be dem komma och hämta oss. Vi är så många nu att vi inte kan åka med någon annan om de är fler än en.

Så himla skönt!

Doulautbildning

Publicerad 2011-03-17 20:32:33 i Allmänt,

För två veckor sedan påbörjade jag min doulautbildning. Jag har inte hunnit skriva om det förrän nu för på lördagen under utbildningen ringde Jonas och berättade att Alissa hade kräkts och var magsjuk. Det resulterade i att jag fick lov att sova över hos snälla Xana som leder utbildningen.

Utbildningen är två helger som består av två heldagar var. Det är väldigt mycket information att ta in och jag känner att jag måste sätta mig ner och gå igenom mitt utbildningskompendium för att se om jag kan repetera en hel del innan nästa helg (som är 9-10 april)

Det är jättespännande att gå doulautbildningen, vi är inte så många, jag och två till. Och Xana är helt fantastisk. Jag lär mig massor om både att vara doula och om mig själv.

På lördagskvällen gick vi alla ut och åt på grekisk restaurang. Jättegott och vi hade jättetrevligt. Det var jag, Xana, Ranevi (Tror jag att det var) och Jenny som är doula sen innan och en god vän. Det var nog tur att vi nästan var ensamma på restaurangen, vi hade sällskap av först en barnfamilj och sen en ensam kille och efter att barnfamiljen gått hade vi börjat komma igång och prata allt möjligt mellan barnafödande och kroppsvätskor...

Jag är väldigt spänd och nervös inför hur framtiden ser ut, det finns mycket spännande som kan komma att hända kommande år.

Vitt matbröd

Publicerad 2011-03-04 20:00:00 i Recept och bakat,

Sen december förra året har jag köpt väldigt lite matbröd på affär då jag är så vansinnigt trött på köpebröd. Det är inte gott och det innehåller en faslig massa dumheter som jag inte vill ha i mitt bröd.
Egentligen borde jag sätta en surdeg dessutom men så långt har jag inte kommit...
Jag har skaffat mig ett par brödkorgar som jag jäser mina bröd i men jag hade velat ha ett par som är lite smalare för att jäsa smalare bröd, jag tycker det blir så svårt att skära brödet när det är så brett. Dessutom hade jag verkligen velat ha baguettformer, men de är för dyra att köpa. Jag får hålla utkik på loppis...

Det här behöver du…
(1 sats)
50 g jäst
5 dl vatten (37º)
2 tsk honung, socker och sirap
2 msk olja eller
flytande margarin
2 tsk salt, gärna flingsalt
ca 13 dl (ca 780 g) vetemjöl (gärna vetemjöl special)

Gör så här…

1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt honung, socker eller sirap, fett, salt och nästan allt mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen ska släppa från bunkens kant. Eller blanda allt i en degblandare och knåda väl.

2. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma och baka ut den till olika bröd och lägg på plåt, smord eller med bakplåtspapper.

4. Låt degen jäsa övertäckt en andra gång ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

5. Grädda brödet ca 30-40 minuter, det är klart när det låter ihåligt när du knackar på undersidan på det.

6. Låt det svalna på galler under bakduk om det ska ha mjuk yta eller utan bakduk om det ska vara knaprigt.

Trosskydd

Publicerad 2011-03-02 10:53:00 i Tygbindor,

Nu när jag skaffat menskopp känner jag att jag inte är i så stort behov av att sy fler tygbindor just nu. Men trosskydd behövs absolut och jag satte mig ner och provade att sy några stycken. Pul på baksidan och lila fuskmocka på det ena och grön dryline tror jag att det är på den andra.

Färgat garn

Publicerad 2011-03-01 10:00:00 i Alster,

Mitt i natten fick jag för mig att färga mitt ullgarn. Det är orange från början men jag har färgat det med röd och grön karamellfärg. Det blev klart ett garn att bli glad av! Men nu ska jag komma på vad jag ska göra med det...

Om

Min profilbild

Trulsa

Tvåbarnsmamma, sjuksköterskestudent med grandiosa planer på självhushållning och reducerande av kemikalier och annat skräp i mitt liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela