Trulsamin Home & Crafts

Hem, hus, kaniner, handarbete, familj, studier och allt annat som hör livet till!

Stora bakkvällen!

Publicerad 2013-09-23 22:34:56 i Allmänt, Recept och bakat,

Igår var jag och plockade den sista rabarbern, den måste tas omhand nu eller aldrig. Vi har även lite äpplen som ligger och skrumpnar i lägenheten och några bananer som ligger och blir svarta så nu har jag handlat ingredienser för att göra diverse saker. 
 
Jag började med bananmarmelad, jättespännande eftersom det är helt okänt vatten: 
 
Ingredienser:
500 g skalade bananer
1 lime, saft och skal
1 citron, saft och skal
2 kanelstänger
3 dl Dansukker Syltsocker
2 msk hackade valnötter
 
Mosa bananerna och blanda med citron och lime samt socker och kanelstänger. Låt koka i fem minuter, blanda ner nötterna och häll på väl rengjord burk. 
 
Första smakprovet är lovande, det blev en stor burk och lite över som jag fryser in i iskuber för att användas som grötpålägg. 
 
Projekt nummer två är äppelkaka
 
Ingredienser:
25g valnötter
25g hasselnötter
75g smält smör
1 1/4 dl brun farin
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1 dl gräddfil
2 dl äppeltärningar
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en form (1.5 liter)
Hacka nötterna
Vispa ihop smör och brun farin, vispa i äggen ett i taget
Blanda resterande torra ingredienser och blanda i tillsammans med gräddfilen.
Häll till sist ner äpplen och nötter och blanda runt.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter 
 
Smeten till den här kakan är helt himmelsk, det går inte att beskriva men jag hade utan problem kunnat äta upp bara smeten innan kakan var klar bara för att den är så god. 
 
Det blev lite rabarbermarmelad med kanel i
 
Ingredienser:
1 kg rabarber
500g socker
2 tsk röd melatin
1 msk kanel
 
Och så hade vi några persikor som låg och blev gamla och dåliga samt några äppelbitar som låg och blev bruna efter äppelkakebaket så dem slängde jag i en gryta och kokade upp, på med en dl socker och lite röd melatin och så ner i en burk. Supergod blev den. 
 
Äppelkakan blev syndigt god även när den var färdig
 
En burk bananmarmelad, tre burkar rabarbermarmelad och en burk äppel och persikomarmelad
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Trulsa

Tvåbarnsmamma, sjuksköterskestudent med grandiosa planer på självhushållning och reducerande av kemikalier och annat skräp i mitt liv.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela