Trulsamin Home & Crafts

Hem, hus, kaniner, handarbete, familj, studier och allt annat som hör livet till!

Tossor igen...

Publicerad 2010-07-31 23:21:03 i Alster,

Då var det dags igen och den här gången är jag riktigt nöjd. Jag har sytt nya tossor och den här gången hamnade resåren på yttertyget och de blev rätt storlek. Nu är min modell nästan helt klar känner jag och jag är så nöjd :)
Jag har även luskat lite om vad min gravida vän tycker om dem och det verkar som att hon gillade dem massor vilket innebär att det kommer bli ett litet paket till den nyfödda bebisen med en babyfilt och tossor och kanske en liten mössa, det får vi se om jag kommer på hur man gör ;) Allt i blått då hon är traditionell av sig ;)

Födelsedagar

Publicerad 2010-07-31 11:35:53 i Allmänt,

Den 28:e fyllde jag år. Som vanligt så händer det inget särskilt på min födelsedag och den är för det mesta bara en stor besvikelse. Höjdpunkterna på dagen var att mina föräldrar och min syster kom och fikade och att Jonas kom hem med det wii som jag hade snokat reda på på blocket. Vi bestämde att i stället för att köpa födelsedagspresenter till varandra i år så köper vi en gemensam födelsedagspresent. På kvällen kom Axel och Marlena och spelade lite wii med oss men som vanligt så satt jag med Elvira och gjorde ingenting. Tänk vad trevligt det hade varit om man hade haft en sambo som iallafall hade hittat på någonting för en på ens födelsedag, jag kan ju inte påstå att jag blir särskilt sugen på att hitta på någonting speciellt för honom när han fyller nu den 4e augusti... Han kan väl få rester han med till födelsedagsmiddag...

Idag hade jag planerat att åka till Helsingborgsfestivalen men eftersom jag i efterhand fått veta att sambon skulle jobba hela helgen så tror jag inte att jag orkar åka ner själv med två gnälliga ungar till ett vimlande Helsingborg. Istället ska jag gå ner till kvantum och hämta ut ett paket (Tror det är nya ringsjalen som kommit hit, bilder får ni senare) och till Apoteket och köpa maskmedel till lilla kattungen som jag passar över helgen. Grannen skulle iväg och jag skulle passa hennes hund men hon råkade hitta en kattunge när hon var ute med minimonstrena här i veckan så jag blev med kattunge över helgen också. Det är himla mysigt måste jag påstå och trots att Alissa är helt hopplös och ska bära och krama denna stackars lilla katt konstant så är kattungen glad och sprallig men han föredrar helt klart Elvira som bara ligger och pratar med honom lite då och då och annars sover.

Fina tossor

Publicerad 2010-07-27 23:56:23 i Alster,

Det här har jag funderat på länge men inte kommit mig för, har funderat på bästa modellen och har hittils inte kommit fram till riktigt rätt. Jag är verkligen inte nöjd med modellen och jag måste komma på hur jag ska göra med resår och med sömmarna i botten på tossan.
Hur som helst så är det här resultatet:



Blå fleece på insidan, fina blomtyget på utsidan. Resår på insidan för att hålla fast tossan. Kom på i efterhand att den borde suttit fast i yttertyget i stället kanske...

Färgade ullbyxor

Publicerad 2010-07-23 23:04:12 i Alster,

I går gav jag mig äntligen på att färga mina stora ullbyxor (har fler som jag kanske kommer färga men det får bli en senare sak i så fall) Jag färgade med karamellfärg och resultatet blev riktigt bra.



Jag har saknat instruktioner på nätet på exakt hur man gör så jag lägger upp här exakt tillvägagångssätt:

1. Jag blandade ca 3 matskedar citronsyra med ca 1 liter vatten i en glasskål. (Det går tydligen lika bra med ättika)
2. Jag la ner ullbyxorna i det sura vattnet och såg till att de var genomdränkta.
3. Jag blandade ca en halv liter vatten med karamellfärg. Här höftade jag ganska mycket men jag använde nog totalt till varje blöja ca en halv flaska. Den gröna är grön och gul karamellfärg och den blå är röd och blå karamellfärg. För ett mer lila resultat behövs mycket mindre blått än rött, här är ungefär lika mycket av varje.
4. Ta upp byxan ur syrabadet, vrid inte ur. Lägg ner i färgbadet som ska ligga i en microsäker glasskål eller en skål som du antingen inte är rädd om eller som inte tar upp färg. Se till att hela byxan blir jämnfärgad och genomfärgad.
5. Häll ut det mesta av den överblivna färgen men lämna lite i botten på skålen.
6. Kör in i micron. Kör en minut i taget och kontrollera resultatet efter varje omgång. Pilla INTE på ullbyxorna, pillar man för mycket så kan byxorna tova sig och krympa. Vattnet i botten på skålen ska vara mer eller mindre helt klart när byxorna är klara. På de här fick jag köra 4 omgångar á 1 minut var innan vattnet var klart. Jag har läst om andra som har gjort det samma i ugnen men det vet jag inte hur det fungerar.
7. Låt byxorna svalna. När de är kalla eller ljumma så sköljer du dem i vatten med samma temperatur som ullbyxorna är i. Vid för stora temperaturväxlingar finns det risk för att de tovar sig och krymper. Skölj tills det inte kommer mer färg ur dem. Jag gillar att sköja i badkaret eller handfatet på toa för där har man en vit bakgrund och ser därför bäst om det kommer mer färg ur dem.
8. Låt torka och njut av resultatet.

Kom ihåg plasthandskar om ni inte vill bli väldigt färgade om händerna.
En tovad ullbyxa tenderar att ge ett mer flammigt resultat än en som inte är lika tovad. Vill man ha jämnare eller intensivare färg kan man nog färga en gång till.

Koka sylt!

Publicerad 2010-07-22 00:20:04 i Allmänt,

Igår kokade Leila björnbärssylt på tv och min vän A satt och dreglade. Det hela slutade med att vi bakade muffins och det blev en massa björnbär över. Idag bestämde jag mig för att jag skulle koka lite sylt åt honom. När han fick burken blev han jätteglad.



Kvällen har gått åt till att måla lite på våra figurer till målartävlingen som avgörs i början av augusti. Samtidigt har lilla Elvira legat i soffan och sovit. Hon är så fin min lilla sötnos...

Den Rockande Kocken

Publicerad 2010-07-19 14:44:23 i Tävlingar,

Jag är med och tävlar om ett signerat exemplar av "Den Rockande Kocken" här: http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109
Enligt recensioner ska det vara en fantastisk kokbok så var med och tävla om den du med!



Tävlingen pågår till den 20 juli

Tygkassar

Publicerad 2010-07-19 11:55:55 i Alster,

Jag satt och surfade runt och hittade den här tutorialen http://solfjader.blogspot.com/2009/10/sy-en-tygpase-som-en-plastpase.html och var tvungen att prova själv. Sambon springer nämligen omkring i jobbet med en ICA-kasse och jag tycker det ser lite oproffsigt ut.
När jag sytt min första blev jag så nöjd och kär i den att jag var tvungen att göra en ny till sambon. En grön i samma tyg som skötväskan.
Tygkassen var väldigt lätt att sy och det gick fort. Det var också ganska roligt att sy den (till skillnad mot skötväskan som var så tråkig eftersom det var så mycket fickor att sicksacka och klippa ut. Det kommer garanterat att bli fler sånna här kassar här hemma och kanske till och med några till försäljning.

Yttertygen är två påslakan, det röda är från IKEA. Innertyget i den gröna är en gammal gardin och i den röda är innertyget en stuvbit köpt på second hand.


Warhammerturnering

Publicerad 2010-07-19 00:31:54 i Allmänt,

Det här inlägget är väl främst dedikerat till alla ultranördar :)
I helgen har sfExcalibur haft sin sommarturnering och jag och Jonas deltog som vanligt med vår Tyranidsarmé. Försts matchen mot Black templars vann vi på runda tre då den andra armén var utplånad. Andra matchen mot chaosmarines var jämn men då marinespelaren gjorde fantastiska saves så fick han ett killpoint mer än vi och vann matchen. Tredje matchen var jag hemma hos lillasyster Diana som fyllde 19 och Jonas spelade mot Imperial Guards. Efter ytterligare en jämn match förlorade han och vi var ute ur turneringen. Vi avslutade med en match mot en annan tyranidsarmé på skojs skull och nu när jag var tillbaka bakom tärningarna så var den andra armén utplånad efter runda 3.





Jag tävlar...

Publicerad 2010-07-16 09:03:21 i Tävlingar,

Jag tävlar hos: www//alskadehjartegryn.blogspot.com/search/label/T%C3%84VLING om ett valfritt linne!



Tävlingen avslutas 31/7 så gå in och var med du med

Mei Tai

Publicerad 2010-07-16 08:31:03 i Alster,

Innan Elvira föddes och innan jag blev stor och tjock av graviditeten så sydde jag en Mei Tai. En blandning mellan sele och sjal. Den är JÄTTEfin tycker jag, dock är jag inte nöjd med axelbanden och jag ska sy om den tänkte jag. Bland annat är inte axelbanden riktigt som jag vill ha dem.

Alissa ställer självklart upp och visar att den fungerar. Sen fick hunden en snabb åktur

Photobucket Photobucket

Modell för en dag

Publicerad 2010-07-10 16:53:01 i Allmänt,

Igår var jag i Helsingborg tillsammans med grannen A. och hennes son. Vi hade nämligen blivit erbjudna att komma till studion 15 minutes och bli stylade och fotograferade.

Först kom vi dit och fick sitta ner i ett litet väntrum. Det fanns äpplen, kakor, choklad och kola och så ett par termosar som jag inte undersökte vidare. Det stod även ett par tillbringare med vatten och några halvskabbiga glas. Efter att ha väntat ett litet tag fick vi komma in i sminkrummet och bli sminkade och få håret fixat, tilläggas kan att jag hade Elvira med mig och det var knappt vagnen gick in genom dörren och ännu mera knappt var det att få in den i den minimala hissen.

Efter det fick vi gå och byta om och sen var det dags att börja plåtas. I normala fall får man ca 60 bilder var och sen får man bestämma hur många man vill köpa. Dock verkade fotografen bli lite småkär i våra barn och vi fick totalt över 350 bilder tillsammans jag och grannen A varav en hel del på barnen.

När vi efteråt skulle få titta på våra bilder så tog det lång tid och tjejen som skötte det hela kom in flera gånger och undrade om vi inte tittat klart snart, hon verkade lite rastlös.

Om man ville ha fler än 40 bilder så kunde man lika gärna ta alla. Totalt gick kalaset på 2500:- och hade man velat ha svartvita och retusherade bilder med så hade det gått på ännu mera pengar.

Det som dock är negativt är att nu i efterhand så ser jag att jag ändå inte fått med mig alla bilder på skivan, jag ska ringa och klaga lite tänkte jag men jag vill egentingen inte, det känns så jobbigt.

Det roligast tycker jag är väl att jag fick höra både att jag har fina läppar och att jag är fotogenisk så det här är en dag jag absolut kan leva ett tag på.

Här är ett litet urval av bilderna:

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Nya formsydda blöjor

Publicerad 2010-07-10 11:40:52 i Tygblöjor,

Senaste tre dagarna har jag suttit och sytt formsydda blöjor. Tyvärr tar det ju lite tid när man är ensam hemma med två barn under två år. Alissa hittar på hyss och Elvira vill ha uppmärksamhet. Men äntligen är de klara och här kommer de:

Photobucket Photobucket Photobucket

Mönstret är från http://www.thenappynetwork.org.nz/ som har flera olika mönster på både pockets, AIO och formsydda. Mönstret är på engelska men om det är någon som vill sy efter det och det är någonting som ni vill ha hjälp med är det bara att säga till så kan jag se om jag kan hjälpa.

Ny sjal inköpt

Publicerad 2010-07-10 08:48:48 i Allmänt,

När jag var på sjalträff i onsdags så köpte jag en ny sjal. Min gamla MobyD som är så fin trivs jag ju inte ett dugg med. Nya sjalen är en Sino trikå i hjortronfärg och den är så fin och mjuk och skön att bära i.

Photobucket
Fina MobyD med sidenpanel, den är till salu om någon är intresserad.

Photobucket
Vansinnigt fina Sinon som jag mer eller mindre lever i just nu.

Dreggelscarfsar

Publicerad 2010-07-05 09:27:58 i Alster,

En hel hög med dreggelscarfsar är nästan färdiga. Dock saknar jag tryckknappar och vill inte riktigt sätta kardborrband på dem så någon dag måste jag ta mig tid att gå och köpa. Hittils har jag inte hittat några som jag vill ha dock.

Baksidan är fleecefilt från rusta och framsidan är t-shirt tyg från gamla tröjor. För att vara ett första försök så är jag rätt nöjd.

Photobucket

Jag har några projekt på gång, bland annat behöver jag öljetter som är stora nog så att jag kan göra ett solskydd till vagnen. Fler formsydda blöjor ska det bli och jag tänkte sticka babylegs till Elvira av mitt superwashbehandlade ullgarn. Jag blev så besviken när garnet jag köpt var superwashbehandlat, det stod ingenstans på hemsidan att det var det.

Ullbyxor till barnen

Publicerad 2010-07-04 19:59:01 i Alster,

Jag började att sticka ett par till Elvira. När det sen kom till kritan så insåg jag att de var på tok för stora till lillan och det blev till att sticka ett par till. Nu har båda barnen en varsin ullbyxa som nu bara ska tova till sig också.

Mönstret är från www.tygisar.se deras enkla ullbyxor. Jag har dessutom stickat resår längst upp vilket inte finns med i själva mönstret.

Photobucket

Mina älsklingar

Publicerad 2010-07-02 20:01:42 i Barnen,

Jag klagade lite på Jonas över att han aldrig tar några bilder på mig och barnen, det finns massor på honom och Alissa och några på honom och Elvira men på mig och Alissa finns det nog bara 3 bilder och inga på mig och Elvira och jag blir ledsen när jag tänker på det bara. Hur som helst så är det som vanligt jag som suttit bakom kameran idag och tagit massor med kort på mina underbara ungar. Jonas är med på några av dem men jag tänkte inte visa dem idag.

Photobucket Min lilla vilding, tro inte att hon någonsin sitter ner vid matbordet mer än 2 minuter. Photobucket Fina Elvira Photobucket Kameran är så bra på att ta närbilder så det blir gärna några sådanna när jag fotar. Photobucket Dreggelbebis Photobucket

Besök från förr

Publicerad 2010-07-02 16:30:07 i Allmänt,

Alissa och Elvira har skrikit ikapp idag, har det inte varit den ena har det varit den andra eller en favorit - båda samtidigt. Lagom till lunch fick jag dock ett samtal från en gammal vän som undrade om han och hans flickvän fick komma och hälsa på. Så trots missad lunch så mår jag nu mycket bättre än jag gjorde den här förmiddagen då jag höll på att bli helt tokig på allt skrik. Tänk så mycket bättre man kan må av några timmars vuxet samspel där allt inte bara kretsar kring barnen.

Photobucket

Bästa skötväskan någonsin!

Publicerad 2010-07-02 13:30:46 i Alster,

Jag har suttit och letat på tradera efter en ny skötväska men jag är inte beredd att betala 1000 spänn för en ny så jag bestämde mig för att sy en själv, så svårt borde det inte vara. Här är resultatet:

Photobucket

Skötväskan sväljer enormt mycket prylar, jag får äntligen med mig tygblöjor till båda barnen ombyte till båda barnen och massor av andra prylar. Man kan inte bli mer nöjd helt enkelt.

Yttertyget är ett påslakan köpt på pingstkyrkans second hand just för det här ändamålet. Innertyget är ett påslakan som mina föräldrar hade när jag var liten men som blivit tuggat på i ena änden av något djur. Axelbanden är gjorda så att man ska kunna knyta dem utanpå sjalen när man bär sitt barn, det gör det också praktiskt att ändra längd på axelbandet. Locket är långt nog att lägga barnet på när man ska byta blöja vilket har varit praktiskt flera gånger redan när vi har varit ute.

Om

Min profilbild

Trulsa

Tvåbarnsmamma, sjuksköterskestudent med grandiosa planer på självhushållning och reducerande av kemikalier och annat skräp i mitt liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela